GRISKÖTT FRÅN LYCKLIGA UTEGRISAR, UPPVÄXTA I NATURLIG TAKT - Våra Linderödsgrisar får leva ett naturligt grisliv nästintill i det fria; gosa i halmen, bada i lerpölar efter regn, böka i stora hagar och växa i naturlig takt. Resultatet? Ett mycket smakrikt mört kött med nyttiga omega 3-fetter att äta med gott samvete.  

Det är mycket stor skillnad på hur uppfödningen sker av grisar i Sverige och i Europa, om den är konventionell eller ekologisk. Vi har tagit grisvälfärden ett par steg extra och vi kallar den etisk. Den vida överskrider de regler som gäller för KRAV-grisar och sedan julen 2017 är de certifierade KRAV-grisar. De äter enbart ekologisk föda, spannmål och gräs som produceras på gården.  

Naturligt liv  Våra grisar som har fötts av en sugga som får leva ett bra grisliv i näst intill det fria. De har fått vuxit upp på vår gård utomhus på ett naturligt sätt. Suggan är inne endast vid grisning och har en stor box inne i stallet där de lugnt kan boa med mycket halm och ta hand om sina små. Kultingarna får vara med sin mamma till de självmant slutar dia. Det är vid 4-5 månaders ålder istället för vid 4-5 veckor som vanlig grisuppfödning. Våra grisar är uppväxta på stora åkrar och de hjälper oss att ta bort ogräs och gödslar så att vi kan få näringsrikt gräs till nästa års skörd. De har haft ett fantastiskt grisliv och såväl gosat sig i halmen i vårsolen och glatt sig åt leran vid hällregn. De växer mycket långsammare under dessa förhållanden men köttet blir desto smakrikare. Vi har numera bara  Linderödssvin. 

Även bättre för Dig Eftersom grisarna får växa långsamt hos oss utan att snabbt gödas med kraftfoder så får de en högre halt av det goda fettet Omega-3. Grisar som får tillskott av proteiner, för att de skall växa så snabbt som möjligt, får köttet en hög halt av det dåliga fettet Omega-6. Det fettet bör vi människor undvika för att inte få inflammatoriska sjukdomar såsom hjärtinfarkt, reumatism, allergi, astma och diverse tarmsjukdomar. Du kan alltså äta och njuta av det fett som finns i vårt kött.

Fakta om Restagrisen

  • Naturlig reproduktion med galt och endast en kull per år.
  • Kulltingarna får vara med sin suggmamma till de självmant slutar dia och sugbehovet är borta och därmed har vi inget problem med svansbitningar, vilket sker då de vill suga och bor för trångt.
  • Suggan får en dubbelt så stor box med en djup bädd med halm så att hon kan bygga ett ”fågelbo” där hon vill ligga med sina små utan risk för att hon klämmer ihjäl dem.
  • Inga vaccinationer eller medicineringar i förebyggande syfte.
  • Endast kastreringar med lokalbedövning och smärtstillande innan de blivit 1 v
  • Får böka i stora hagar med hus och fri tillgång på halm och hö. Grisarna springer och rör på sig hela tiden vilket gör att de växer långsammare men får fina muskler och smak på köttet ”som det gjorde förr”.
  • Äter stora mängder gräs, hö och spannmål.
  • Egen transport som de känner igen till ett litet slakteri där de avlivas med bultpistol (vilket är det mest lidelsefria sättet).


SOMMARLÅDA 2019 med fläsk, nöt, lamm och chark!

Klimatsmart grillning

Vi tror också på att vi skall äta mindre kött men kött som är bra, både för oss själva och för klimatet. Allt kött från oss är optimerat på naturen och djurens bästa och inte förvånande så visar det sig att just sådant kött är mycket hälsosamt. Vi gör allt från grunden och håller djuren själva så vi vet exakt vad de fått i sig och hur de blivit behandlade under hela livet, vi förädlar själva och ser till att inga tillsatser eller utfyllnadsingredienser hamnar i maten, ej heller någon förebyggande medicinering.

Lycklig skinka på utflyktsmackan

Äntligen har vi en rök! Nu kan vi erbjuda skinka att njuta av året runt. Ät den med gott samvete både för att den är bra för dig, bra för naturen och att djuret levt ett gott liv! Det goda samvetet känns i varje tugga. Skinkan har vi både rimmat och rökt åt dig med nitritfritt salt! Då vi inte tillsätter nitrit för den rosa färgens skull får din skinka en annorlunda färg än du kanske är van vid, med en förnimmelse av hur fläsk såg ut och smakade förr.

Djuren är ute och lever gott!

Som en extra rolig upplevelse erbjuder vi möjligheten att få gå ut och titta på djuren som är på våra marker. Kom till gårdsbutiken, där du också kan hämta din låda, så får du en karta så kan du själv promenera ut i hagmarkerna och se hur djuren har det!


Stora sommarlådan :

Rökt och rimmad nitritfri skinka               1  kg 

Revbensspjäll tjocka alternativt sidfläsk  1  kg 

Fläskfärs (500g paket) Helt underbar!       2 kg 

 Nötfärs (500g paket) Fast och smakfull!  2 kg 

Handgjord nitritfri grillkorv                         1,6 kg 

Fläskkotletter med kappa                               2,4 kg  

Lammstek / Lammentrecote                        1 kg 

Fläskkarré, grillskivor                                    1 kg 

 Nötstek som kan skivas och grillas         1 kg   

Ca 13 kg     Pris: 2500:- (ordinarie pris 4190:-)                                 

 

Lilla sommarlådan:

Fläskkotletter m kappa                                   1,5kg 

Lammkotlett                                                        0,5 kg

Fläskfärs  (500g paket)                                              0,5kg 

Nötdetalj                                                                 1 kg 

Nötfärs   (500g paket)                                               0,5kg 

Grillkorv  (400g paket)                                             0,8 kg

Fläskkarré                                                           0,5 kg

Ca 5 kg               Pris: 1200:-

 

Allt kött är nyslaktat men färsen och korven är fryst vid leverans för att garantera kvalité och din smakupplevelse.
(vikterna är ungefärliga och varierar hos de enstaka detaljer)

Skicka e-post till info@restagard.se. Uppge lilla eller stora lådan, namn, telefonnummer och vilken helg du önskar hämta din låda i vår gårdsbutik i Örsundsbro. Utlämning sker lördag och söndag, vecka 23, 24, 25 eller senare efter önskemål men då kan fler detaljer vara frysta. Ange när du vill hämta din låda på beställningen. Du kan också beställa till Rekoringarna i Enköping, Uppsala och Häggvik i Stockholm.